if you have...

if you have no voice, SCREAM; if you have no legs, RUN; if you have no hope, INVENT or LEARN THE JOY;
"Atâta vreme cât nu devenim un deşert sufletesc, suntem mântuiţi" (România profundă)

joi, 20 octombrie 2011

...au trecut sarbatorile Iasului

Unde mai găseşti tăcere sau bună umblare în târgul Iaşului? Unde e spiritul sărbătorii? Mai ales al sărbătorii religioase. Mi se pare de la un an la altul ca Iaşul nu mai este lăsat să-şi trăiască firesc sărbătoarea şi nici istoria. Purtarea în zi de sărbatoare se degradează...Mi s-a parut că nimic nu are o ordine, totul e pus cu furca: mese, măsuţe, tarabe, preşuri au primit autorizaţii peste tot, unde nici nu gândeşti! Oraşul e hărţuit din toate părţile, rupt, rănit şi ciuntit în părţile esenţiale care-l definesc. Ţigănii, amăgiri, tristeţi, hoţii şi chinezării peste tot. Nimic nu mai este autentic!
În faţa lui se ridică construcţiile oamenilor prosperi, care în dorinţa lor instinctivă de a ieşi în faţă, pun în umbră oraşul.
Iaşul, odată, ştia să-şi trăiască sărbătoarea, trăia cuminte, religios, istoric, apoi cultural. La Iaşi, aici, erau arderi şi lumini... acum, el nu mai trăieşte firesc, nu mai evoluează natural, totul e forţat, aspru, grăbit. Iaşul cel de odinioară se răreşte, se împuţinează, e gata să dispară. Zadarnic! Cu încetul, se desprind şi oamenii să nu-l vadă, lăsându-l să nu mai fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu